Hai alls! Hari Khamis malam tu terlebih rajin. Tetibe teringin nak makan soup jernih. So, i decided to boiled some soup! Wallah!! Memang best! Bebudak pun suka.
Serius simple sangat. Selama ni Anna selalu tak dapat step yang betul cara nak buat sup tu. Rasa dia yang selalu dekat kedai pun tak dapat. Maybe cara salah kotttt.
So, now, Anna dah dapat step like masakan kedai. Jadi, Anna nak share a simple style of soup eggs and potatoes. ❤️
Simple recipe:
- Bawang india sebijik
- Halia sedikit sahaja
- Telur dua biji (ikutlah berapa yang uolls nak letak )
- Sedikit pes ayam adabi potong half
- Kentang
- Boil plain water dulu. Agak2 dah mengelegak korang letak la bawang india yang dah dipotong tu. Anna suka bawang india. Masaklah apa pun mesti mantap je rasa masakan tu. maybe terlebih bau and lemaks kot. Ahaha!
- Agak2 bawang tu dah tukar warna. Masukkan kentang dulu. Kita boil bagi dia lembut. Makesure api lembut and tutup sikit dengan periuk. So wait for 20 minutes ker. Agak2 dah empuk tu ( try cucuk dengan sudu).
- Masukkan pes ayam adabi tu. Tabur tabur je. Nak buat rasa ada ayam tu.
- Masuk kan telur sebijik bye sebijik. Nak cantik telur kuning tu, pecahkan slowly dalam mangkuk then tuang dalam periuk.
- Lepas telur dah masak. Masukkan sedikit garam. Then siap!! Dah boleh dihidangkan.
Husband Anna pun jenis makan simple je. Janji ada telur, ayam , kicap. Tu jer. Senang kan. Selamat mencuba tau!!
Ps : korang tambah la apa korang nak tambah. Ada yang tambah sup daun. Ada yang tambah bawang goreng. Ada yang tambah ayam sikit. Depends.
Suka sup simple macam nie.. selalu sha tambah carrot.. bg berwarna sikut.. hehehe..
ReplyDeleteKann sha... simple paling sedap. Saya tak tambah carrots sebab kena pantang makan. Pastu plak husband tak makan sayur. So saya pun biarkan plain je hehe...
Delete